![]() Hestekastanie Den karakteristiske snoede stamme fremkommer ved at vedkarrene ikke er parallelle med træets længdeakse, men derimod forløber i spiraler om aksen. De spiralstillede vedkar trækker stammen i en ofte meget tydelig spiralform. |
VESTERENGTemasider om naturområdet - skov, græsmark og vådområder mellem Halmstadgade, Bodøvej, Paludan-Müllers Vej, Herredsvej og Oluf Palmes Allé. Adgang nemmest fra Bodøvej ved CIF's boldbaner. Denne forside indeholder lidt om områdets historie. |
![]() Kort efter Lokalplanforslag 401 |
![]() Kort efter Århus Kommunes Naturforvaltning. Nord opad i kortet |
Områdets højdepunkt er Bilbjerg (84 m; på ældre kort Bildbjerg).
Som kortet til venstre viser var der i 1965 skoven, elme alléen, et større vådområde mod øst, mergelgraven vest for Bilbjerg og flere små vådområder/vandhuller spredt i terrænnet.
Vesterengbæk var dog allerede på dette tidspunkt delvis udrettet. Med anlæggelsen af fodboldanlæggene ved Bodøvej i 1970'erne sænkedes vandstanden yderligere og de fleste vådområder forsvandt.
Kortet til højre viser området i dag: Tilbage er en tidvis udtørende sump (D) lige bag klubhuset , et tidvis udtørrende vandhul lige vest for skoven (B) og et lille vandhul øst for skoven (C), mergelgraven (A) vest for Bilbjerg og et kilde/sump-område (E) lidt syd for bækken.
Elmealléen er fældet pga elmesyge; men træerne skyder fra stubbene.
Nord for Vestereng (nord for det sidste stykke af Olof Palmes Alle) ligger en rest af det dige Dronning Margrethe I lod opføre 1375 som markering af hvortil Århus Bys markjorder gik. Jorderne indenfor diget var fælled for græssende dyr.
Dragonerne i Århus har fra slutningen af 1870 anvendt vestereng til græsningareal for hestene og som øvelsesterræn.
Under 2. verdenskrig blev der anlagt ammunitionsdepoter i skoven. Efter krigen blev skoven og engarealerne fortsat anvendt som øvelsesterræn indtil 1978. I 1994 blev arealerne udlagt til rekreativt grønt område.