Når kostfibrene kommer ned i maven og
tarmen, binder de vand og svulmer op. Mennesket danner ikke enzymer,
som kan spalte kostfibre, og kostfibrene kommer til at ligge i vejen
for de enzymer, der skal spalte de øvrige stoffer. Derved får fx
amylasen, som spalter polysakkarider til monosakkarider, sværere ved
at komme i kontakt med stivelsen i kosten. Resultatet er, at
nedbrydningen af stivelse går langsommere, og glukosen, der frigøres
ved nedbrydningen, kommer langsommere over i blodbanen. På den måde
opnår man en mere jævn blodsukkerkurve. Det forhindrer altså, at
blodsukkeret svinger for kraftigt med fødeindtagelsen, og det er godt,
da store udsving i blodsukkeret er usunde.
|
Kostfibrenes opsvulmning i maven øger
følelsen af mæthed. Ernæringsforskere har vist, at hvis man spiser et
fiberrigt morgenmåltid, indtager man færre kilojoule både ved
morgenmåltidet og ved frokosten 3½ time senere.
|
Kostfibrene binder ikke kun vand, men
også forskellige skadelige stoffer som fx kolesterol og
kræftfremkaldende stoffer, der på denne måde fjernes fra kroppen og
kommer ud med fæces. Kostfibrene bevirker samtidigt, at føden passerer
hurtigere gennem fordøjelseskanalen, og at fæcesmængden bliver større.
Den engelske læge D. Burkitt, der var en af de første, som gjorde
opmærksom på kostfibrenes gavnlige virkninger, anbefalede, at man
efter toiletbesøg kigger ned i kummen for at konstatere, om ens kost
indeholder kostfibre nok. Er fæcesmængden lille og kompakt, og falder
den til bunds ("sinkers"), får man for lidt kostfibre. Flyder den
ovenpå ("floaters"), får man kostfibre nok.
|
Det anbefales, at man indtager 20-35
gram kostfibre om dagen. Kostfibre fås fra grønsager, frugt og
kornprodukter. Tabellen nedenfor viser hvor mange gram kostfibre, der
er i forskellige fødevarer pr. 100 gram. |
Havregryn |
10,1 gram |
Figner |
9,3 gram |
Rugbrød mørkt |
9,2 gram |
Svesker |
7,6 gram |
Grahamsbrød |
5,3 gram |
Franskbrød |
4,0 gram |
Cornflakes |
3,1 gram |
Pære |
2,9 gram |
Appelsin |
2,1 gram |
Brune ris |
2,4 gram |
Æble |
2,2 gram |
Gulerødder |
2,1 gram |
Banan |
1,6 gram |
Kartoffel |
1,5 gram |
Tomat |
1,4 gram |
Agurk |
0,7 gram |
Mælk |
0 gram |
Kød |
0 gram |
Kilde: Fødevaredirektoratet 2000,
Nordisk Ministerråd 1996
|
|