Bevægelighedstræning

 

Herunder kan I finde:

 

1. Bevægelighed

2. Træningsmetoder

3. Testning af bevægelighed

 


 

Bevægelighed

 

Med bevægelighed forstås leddenes bevægelsesudslag. I stort set alle idrætsgrene er det en fordel at have så stort et bevægelsesudslag som muligt: Gymnasten og udspringeren vil kunne ændre omdrejningsakser og inertimomenter hurtigere og accelerere de enkelte kropsdele hurtigere, i kampidrætter bliver sparket og slaget hurtigere, rækkevidden større og kroppens evne til nøjagtigt at justere bevægelserne bliver bedre. I hvilke idrætter er det ikke en fordel at kunne forbedre sin accelerationsevne og hurtighed? En god bevægelighed er også skadesforebyggende. Det er ikke entydigt hvorfor, men en forklaring kan være, at man gennem udstrækning undgår korte og spændte muskelfibre og derigennem en skæv belastning af musklen.

    Når det er sagt, skal det siges, at for stor bevægelighed heller ikke er hensigtsmæssigt. Hvis man har såkaldte hypermobile led bør man undgå bevægelighedstræning. Ledbånd og bindevæv har netop til funktion at beskytte leddet, er disse for slappe slides leddet (fx knoglebrusken) ganske simpelt.

 

Se fx. Gigtforeningens råd til hypermobile

 

Der er flere faktorer, som kan påvirke bevægeligheden i et led. Det kan være forhold ved leddet, ved musklerne omkring leddet eller andre forhold, som for stramt tøj!

 

Når en muskel bliver brugt, forkortes den. Hvis vi ikke laver udspænding regelmæssigt bliver musklen lidt kortere. Stramt bindevæv i musklens sener begrænser bevægeligheden i det tilhørende led.

 


 

 

 

 

Temperaturen i en muskel betyder meget for bevægeligheden. En opvarmet muskel er mere bevægelig og elastisk end en kold muskel og er derfor ikke så udsat for forstrækningsskader.

 

 

 


 

Bevægelighedstræning

 

Der findes forskellige metoder til at træne bevægelighed (klik videre på undergrupperne):

 

 

 

   

Retningslinjer

 

                                   

 

 

 

 

 


 

Test